Sikkerhetsregler for besøkende som skal klatre og sikre  

 Vi vil at du skal få en trygg og fin klatreopplevelse på OVER, derfor må du godta og følge reglene & ansvarserklæringen under. Helt nederst på siden deler vi også noen gode tips & anbefalinger som bidrar ytterligere til en trygg og innholdsrik klatreøkt!

 

Regler & ansvarserklæring

  

 1. Klatring og sikring på OVER er på eget ansvar – Du er klar over risikon klatring medfører. Tårnet er 47 meter høyt, klatretak kan løsne og vi anbefaler derfor bruk av hjelm. 

 

2. Du er en erfaren klatrer som kan klatre og sikre på led eller topptau. Norske klatrere skal ha bratt- eller topptaukort.

  

3. Knytt alltid stoppknute på enden av klatretauet – Veggen er høy og nedfiring med for kort tau uten stoppknute kan få alvorlige konsekvenser. 

 

 4. Det er ikke lov å ta med seg løse gjenstander opp i veggen – Løse gjenstander som faller fra store høyder kan medføre alvorlige skader på dem som oppholder seg på bakken. Evt. løse gjenstander må bindes fast i selen. 

 

 5. Forlat tårnet ved tordenvær.

 

6. Det er selvfølgelig helt uakseptabelt å være påvirket av rusmidler når man sikrer eller klatrer.

 

 6. Du er selv ansvarlig for å sjekke utstyr du har lånt av OVER for skader eller slitasje – OVER er ikke daglig bemannet og vi sjekker derfor klatreutstyr sporadisk. Hvis du låner klatretau, sele, hjelm mm. er det ditt ansvar å inspisere utstyret før bruk. Evt. topptau som henger i veggen skal fires gjennom en hel gang før tauet brukes.  

 

 

 Gode tips & anbefalinger 

  

 1. Vi anbefaler bruk av hjelm –  Både til den som sikrer og klatrer.

 

 2. Vi anbefaler bruk av assisterende sikringsystem som grigri eller tilsvarende – Det er langt til toppen og det blir fort mange pauser. Grigri er derfor en god venn å ha når klatrepartneren blir hengende mye på tauet.

 

 3. Vær tydelig på hvordan dere kommuniserer – Ved kraftig vind eller tilsvarende kan det være vanskelig å kommunisere mellom klatrer og sikrer. Vær derfor tydlig på hvordan dere kommuniserer og spesielt ved multipitch klatring.  

 

4. Ja, multipitch klatring er mulig – Det finnes mange muligheter for fire seg ned og inn i selve tårnet på de fleste klatrerutene og dette gjør at tårnet egner seg utmerket til multipitch klatring. Bruk tårnet til å trene på multipitch unde trygge og kontrollerte omstendigheter.

 

5. Bruk gjerne ditt eget tau men husk for all del stoppknute – Alle klatrerutene er delt inn i tre lengder på ca 14 meter hver. På toppen av hver lengde er det montert toppanker slik at du kan fires ned på en trygg måte. Et 60 meters tau kan derfor brukes på de to første lengdene eller ved multipitch klatring.   

 

6. Det er mulig å låne 100 meters tau, hjelm og sele på OVER – Vi har to stk. 100 meters tau og et par sett med hjelmer og seler til utlån. Når du ankommer OVER er dette utstyret innelåst i boden ved inngangen til tårnet. Kode til låsen får man ved kjøp av billett. Men husk at du er selv ansvarlig for å sjekke at utstyret er i forsvarlig stand. 

7. Ta med deg vindtett jakke, det blåser godt på toppen – Tårnet står på en fjelltopp ca. 120 moh. og er utsatt for vind fra  alle retninger. Kle deg som om du skal på en liten fjelltur. 

8. Husk solbriller – Klatreflaten er produsert i lakkert aluminium som reflekterer lyset på solfylte dager, husk derfor solbriller

God klatring på verdens høyeste

frittstående klatrevegg!