Klatring på OVER 

OVER over en hybrid mellom en innendørs vegg og et naturlig crag. I praksis betyr det at tårnet ikke er bemannet og at det står utendørs i vær og vind. Billett kjøper du på YX stasjonen før du kommer opp til tårnet. Merk deg at YX stasjonen er behjelpelige med salg av billetter og ikke kan svare på klatretekniske spørsmål, de fleste svarene finner du på denne nettsiden eller på FB siden OVERs (climbing) friends. Tårnet er 47 meter høyt med 44 meters klatrevegger på alle fire sidene, det er krevende å klatre helt opp både for psyken og styrken. Det er en god grunn til at OVER kalles for melkesyremaskinen!  

 

 

 

 

 

 

 

 Praktisk info 

 

 

 

 

 

 

 

 Når du skal klatre på OVER bør du ta med personlig klatreutstyr.  Merk deg at det er mulig å bruke tau på både 50 og 60 meter men at man da er nødt å snu/fire seg ned fra første eller andre snufeste.  Det er også mulig å toppe ut noen av rutene med å fire seg ned fra det øverste snufeste og inn i selve tårnet. Husk for all del stoppknute!  

 

 

 

Hvis du er topptausertifisert anbefaler vi deg å booke klatring på en dag du vet det er andre klatrere på tårnet slik at du kan få hjelp til å sette opp topptau. Vi har vanligvis fast klatring på torsdager der du kan møte likesinnede og få gode råd om klatring og OVER.

 

 

 

På OVER har vi gratis utlån av 2 stk. 100 meters tau. Disse byttes ut hvert år og vi har sporadisk tilsyn på det, husk derfor alltid å se over tauene før bruk. Merk deg at vi setter stor pris på om 100 meters tauene kun blir brukt hvis man faktisk skal klatre helt opp! Dette er fordi vi ønsker å unngå unødvendig slitasje.

 

NB: Vi har pakket ned klatreutstyret for sesongen, vi starter med utlån igjen våren 2022. 

 

 

 

OVER er utsatt for vær og vind, vi anbefaler derfor å sjekke værmeldingen din før du booker. Ofte er det mindre vind på morgenen og kvelden, før og etter solgangsbrisen. Selv om tårnet «stenger kl 21:00» er det bare hyggelig om du blir der lenger når du først er gang med klatreøkten! Solnedgangen på OVER er forøvrig fantastisk flott! 

 

 

 

 

 

 

 

Gradering

Why be blue: L1:6b, L2:6c, L3:7a

Progression: L1:6b & L2:7a+

Peace: L1:5+, L2:6a+ & L3:6c

Wortelstamp: L1:5+ & L2:6a

Bruden: L1:5, L2:5, L3:5

Mons i låven: L1:5, L2:6a+ & L3:6c

Klin kokkos: L1:5, L2:6a+ & L3:6c 

No thoughts: L1:7b+

Gullruten: L1:5+, L2:6b & L3:6c

Zen: L1:7a, L2:7b & L3:7c

Purple mass: L1:5+

Simple life: L1:5+

Mysterious pandemic: L1:6b, L2:6c+ & L3:7a+

NB: Mange nye ruter på overhengssiden som ikke er gradert! 

Ansvarserklæring

For å klatre på OVER må du lese og godta OVERs ansvarserklæring:

https://www.overagder.no/sikkerhetsregler-klatring/

Gode tips & anbefalinger 

 

1. Vi anbefaler bruk av hjelm –  Både til den som sikrer og klatrer.

2. Vi anbefaler bruk av assisterende sikringsystem som grigri eller tilsvarende – Det er langt til toppen og det blir fort mange pauser. Grigri er derfor en god venn å ha når klatrepartneren blir hengende mye på tauet.

3. Vær tydelig på hvordan dere kommuniserer – Ved kraftig vind eller tilsvarende kan det være vanskelig å kommunisere mellom klatrer og sikrer. Vær derfor tydlig på hvordan dere kommuniserer og spesielt ved multipitch klatring.  

4. Ja, multipitch klatring er mulig – Det finnes mange muligheter for fire seg ned og inn i selve tårnet på de fleste klatrerutene og dette gjør at tårnet egner seg utmerket til multipitch klatring. Bruk tårnet til å trene på multipitch unde trygge og kontrollerte omstendigheter.

5. Bruk gjerne ditt eget tau men husk for all del stoppknute – Alle klatrerutene er delt inn i tre lengder på ca 14 meter hver. På toppen av hver lengde er det montert toppanker slik at du kan fires ned på en trygg måte. Et 60 meters tau kan derfor brukes på de to første lengdene eller ved multipitch klatring.   

6. Det er mulig å låne 100 meters tau, hjelm og sele på OVER – Vi har to stk. 100 meters tau og et par sett med hjelmer og seler til utlån. Når du ankommer OVER er dette utstyret innelåst i boden ved inngangen til tårnet. Kode til låsen får man ved kjøp av billett. Men husk at du er selv ansvarlig for å sjekke at utstyret er i forsvarlig stand. 

7. Ta med deg vindtett jakke, det blåser godt på toppen – Tårnet står på en fjelltopp ca. 120 moh. og er utsatt for vind fra  alle retninger. Kle deg som om du skal på en liten fjelltur. 

8. Husk solbriller – Klatreflaten er produsert i lakkert aluminium som reflekterer lyset på solfylte dager, husk derfor solbriller

God klatring på verdens høyeste

frittstående klatrevegg!